Získání VMC certifikátu je jednodušší než kdy dříve

15. 12. 2022 | Jindřich Zechmeister

Po roce vydávání VMC certifikátů došlo k výraznému zjednodušení jejich získání, které je dobrou zprávou pro všechny zájemce. Už není nutné provádět notarizaci, která byla obtěžující a zdlouhavá. Více o snadném získání VMC se dozvíte v článku.

Co je to VMC?

Zopakujme pro neznalé čtenáře význam zkratky VMC. Stojí za ní zvláštní typ certifikátu, který umožňuje zobrazit logo odesilatele pošty v e-mailových agentech příjemců, pokud tito VMC podporují. Zobrazí se logo odesilatele, které je chráněno trademarkem, a jehož vlastník byl ověřen. To přispívá nejen k větší míře důvěry k takovým zprávám a k jejich čtenosti, ale hlavně k vyšší bezpečnosti příjemců zpráv.

Více se o VMC dočtete na produktové stránce.

Notarizace žadatele už není nutná

Součástí prvotního návrhu ověření pro VMC a i pilotního provozu byla notarizace uchazeče o tento typ certifikátu. Jelikož se ukázalo, že je notarizace extrémně pracná a obtěžující pro zákazníky, bylo od ní upuštěno.

Nově nemusíte nikam chodit a certifikát můžete získat ze své kanceláře. Stačí, když bude společnost žadatele registrovaná v obchodním registru a bude řádně fungovat. Zbytek si ověří DigiCert sám a žadatele ověří stejným způsobem, jako kdyby žádal o EV certifikát (ověření bude platné po stejnou dobu 13 měsíců jako u EV). Na konci ověřovacího procesu pak proběhne dvouminutový Skype hovor s pracovníkem DigiCertu, který předchází vydání certifikátu. Ten pak dorazí žadateli e-mailem a může se začít používat.

Je potřeba mít trademark na logo pro VMC

Stále platí, že prerekvizitou pro získání VMC certifikátu je registrovaný trademark pro vaše logo, které chcete u e-mailů zobrazovat. Toto logo musí být registrované u evropské autority, český registr jako autoritativní orgán nestačí.

Kompletní informace o požadavcích pro získání VMC certifikátu najdete v článku Co musím udělat pro získání VMC certifikátu?.

Zbytek zařídí vaše IT

Samotné vydání VMC certifikátu nezaručí, že se bude příjemcům u e-mailů zobrazovat vaše logo. Je potřeba mít patřičně nastavený DMARC a správně publikované DNS záznamy. To jsou starosti, které můžete přenechat vašemu IT oddělení či správci pošty. Pro ně jistě nebude problém přichystat vše potřebné pro nasazení VMC certifikátu. V případě potřeby se samozřejmě mohou obrátit na naši podporu.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz