Microsoft vybízí k přechodu na TLS 1.2

21. 5. 2018 | Jindřich Zechmeister

Microsoft chce své - zejména firemní - zákazníky donutit k přechodu na nejnovější verzi TLS protokolu. Do staršího Windows Serveru 2008 dokonce přidá na konci tohoto léta podporu TLS 1.2. Důvodem je nutnost vylepšení zabezpečení, které mnohdy stagnuje na dvě dekády starém protokolu TLS 1.0, který už není dostatečně bezpečný. S ukončením podpory na Windows platformě pomůže návod přímo od redmontského výrobce.

Podpora TLS 1.0 bude ukončena co nejdříve

Microsoft deklaruje, že by jeho zákazníci měli co nejdříve přejít z TLS 1.0 na TLS 1.2. K tomu je bude nejen vybízet, ale zejména tlačit omezením podpory TLS 1.0 a TLS 1.1 v současných produktech. Současná nejmladší verze TLS 1.2 pochází z roku 2008 a TLS 1.3 se teprve blíží ke svému rozšíření v softwarových produktech.

Podporu prastarého SSLv3 se po bezpečnostních incidentech podařilo většinou vymýtit, ale většina (nejen firemních) systémů stále podporuje a používá staré protokoly, které jsou zranitelné. Například TLS 1.0 ohrožuje zranitelnost POODLE (původní ohrožovala SSLv3, novější varianta i TLS protokoly).

Problémem v tomto bohulibém záměru Microsoftu je absence podpory TLS 1.2 ve starších produktech. Postiženy jsou konkrétně systémy Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008. Vista a WS 2008 nepodporují TLS 1.2 vůbec; jeho podpora je až ve Windows 7 a WS 2008 R2 (kde však není zapnutá).

Podpora SSL a TLS ve Windows a Windows Serveru

Podpora SSL a TLS ve Windows a Windows Serveru. Zdroj: blogs.microsoft.com

Z přehledu verzí SSL/TLS výše je patrné, že podpora TLS 1.2 musí být do Windows Serveru 2008 doplněna. Ve Windows Serveru 2012 a novějších je podpora TLS 1.2 ve výchozím stavu zapnuta.

Zajímá-li vás TLS 1.2 z pozice uživatele a nikoliv administrátora, můžete vyzkoušet schopnosti svého prohlížeče v testu SSL/TLS Capabilities of Your Browser od SSLlabs. Stejně jako v testu SSL/TLS na serveru uvidíte verze protokolů, se kterými umí prohlížeč pracovat. Test obsahuje také případné varování o zranitelnosti vašeho prohlížeče. Pokud váš prohlížeč (potažmo operační systém) TLS 1.2 nepodporuje, měli byste zvážit upgrade na novější verzi systému.

Windows Server 2008 dostane podporu TLS 1.2 letos

Z předchozího odstavce je zřejmý hlavní problém, kterým je absence podpory TLS 1.2 u Windows Serveru 2008. Dnes už je starší Windows Server 2008 podporován pouze v rámci rozšířené podpory, která skončí v roce 2020; přesto je stále hodně používán. Rozšířená podpora znamená, že do jejího konce Microsoft zajistí opravy chyb a zranitelností, avšak nebude rozvíjet funkce produktu.

I přesto dostane Windows Server 2008 v rámci aktualizace update umožňující využití TLS 1.2. Jeho uživatelé budou moci využít v tuto chvíli nejmodernější TLS protokol místo starého TLS 1.0. Administrátoři serverů by však měli zvážit upgrade na Windows Server 2012 nebo Windows Server 2016, který jim pomůže v IIS lépe využít SSL certifikáty s výrazně menším úsilím. Největším rozdílem je podpora SNI a konec nutnosti používat IP adresu pro každý samostatný SSL certifikát.

S přechodem pomůže sám Microsoft

Microsoft si je vědom složitosti ukončení podpory protokolu, který je tolik rozšířen a tvoří součást všech jejich produktů. Administrátorům se snaží pomoci dokumentem Solving the TLS 1.0 Problem, který má ambice být příručkou ulehčující přechod z TLS 1.0.

Zdroj a více informací:

  1. TLS 1.2 support at Microsoft.
  2. Support for SSL/TLS protocols on Windows.
  3. Solving the TLS 1.0 Problem

Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz