Dva roky s Basic DV certifikáty - web s HTTPS na jedno kliknutí!

23. 5. 2018 | Jindřich Zechmeister

Bezplatné certifikáty Basic DV slaví druhé narozeniny. Pojďme zrekapitulovat výhody těchto certifikátů, vývoj během druhého roku existence a přínos pro zákazníky CZECHIA.COM. Díky Basic DV certifikátům můžete zabezpečit váš web za několik minut a zcela ZDARMA!

Basic DV vydáváme už dva roky

Certifikát Basic DV je plně důvěryhodný SSL/TLS certifikát s doménovým ověřením, který automaticky získávají zákazníci ZONERu ke každé doméně zdarma. Certifikát je podporován všemi současnými prohlížeči včetně mobilních zařízení a není oproti komerčním DV certifikátům nijak méněcenný. Jediným jeho omezením je roční platnost a nepodpora hvězdičky v Common name (wildcard certifikáty).

První bezplatné certifikáty Basic DV byly vydány v dubnu 2016. Jako jeden z největších partnerů certifikační autority Symantec jsme exkluzivně získali možnost vydávání Basic DV koncem roku 2015 a při jeho prezentaci na globální akci World Hosting Days 2016 v německém Rustu jsme byli jedním ze čtyř partnerů na celém světě, kteří byli do programu Encryption everywhere a vydávání Basic DV zapojeni.

Symantec na svém stánku na WHD 2016 uvádí Basic DV certifikáty

Po produkčním uvedení certifikátů Basic DV jsme je nasadili na všechny služby InPage, které byly převedeny na server podporující protokol HTTP/2. Všechny weby na InPage těží z bleskové rychlosti načítání webů, kterou nový protokol HTTP/2 přináší. Certifikáty Basic DV jsou také (při splnění podmínek registrace domény) automaticky nasazovány na službu ZONER InShop.

Když se blížilo první výročí Basic DV certifikátu u ZONERu, tak jsme do administrace doplnili možnost prodloužení a reissue všech SSL/TLS certifikátů, tedy i komerčních. Všechny dosud vystavené Basic DV certifikáty jsme prodloužili. Vzhledem k přechodu CA Symantec pod PKI DigiCert se zjednodušila pravidla pro kontrolu doménových jmen a "cenzura" vydávaných Basic DV certifikátů. Díky tomu jsme mohli certifikáty vydat i těm zákazníkům, kterým je CA v prvním roce vydat odmítla.

O protokolu HTTPS nepřemýšlejte, nasaďte ho

Zabezpečení webu SSL/TLS certifikátem a ochrana proti odposlechu již není výsadou bank, e-shopů či jiných webů shromažďujících citlivé údaje. Nezabezpečený protokol HTTP je na webu postupně ukončován a jeho nástupce HTTP/2 funguje v prohlížečích pouze v šifrované podobě. Šifrování se stalo součástí síťové komunikace a už není pochyb o tom, že SSL/TLS certifikát na svém webu potřebujete. V budoucnu bez něj už nebude ani fungovat.

Bez SSL/TLS certifikátu se neobejde žádný web a u ZONERu ho získáte zdarma. Jeho nasazení zvládne každý - příklad automatického nasazení přes Centrum administrace uvádíme níže. Kromě šifrování a zvýšení bezpečnosti webu má certifikát také prokazatelně kladný vliv na SEO rating dané domény.

Využijte nejmodernější a bezpečný hosting

Pokročilí čtenáři jistě ví, že úroveň šifrování a celkově úroveň bezpečnosti serveru závisí na jeho nastavení. Server musí mít moderní aktualizovaný software a musí být nastaven tak, aby používal protokoly bez zranitelností (TLS 1.2) a silné moderní šifry. Zmíněné nastavení bezpečnosti serveru je předmětem několika našich článků a sami si můžete úroveň zabezpečení webu otestovat na proslulém ověřovači od SSLlabs.com. Pokud není výsledek testu "A", tak přejděte se svým webem k ZONERu - váš webhosting nevěnuje zabezpečení dostatečnou péči.

Všechny servery spravované administrátory ZONER vyhovují kritériím silného a moderního zabezpečení. Pro běh prezentací našich zákazníků používáme výhradně to nejlepší - výkonné a moderní servery s nejaktuálnějším softwarem. Například náš Windows hosting používá výhradně operační systém Windows Server 2016 s podporou SNI a HTTP/2. Tím získáváte ideální zázemí pro rychlý a bezpečný web, které vám jiný webhosting nenabídne. 

Své webové stránky zabezpečíte za minutu

Certifikát Basic DV je - jak už bylo zmíněno výše - k dispozici všem zákazníkům registrující domény u ZONER. V administraci, kterou najdete na známé adrese admin.czechia.com, je Basic DV certifikát připraven ke každé doméně. Pokud máte hosting či virtuální server u ZONERu, můžete si ho na web nasadit jedním kliknutím a zhruba za minutu můžete certifikát začít používat!

Pro vaše potřeby si můžete vystavit neomezený počet Basic DV certifikátů. Stačí v detailu domény kliknout na Certifikáty Basic DV a uvidíte možnost vytvoření nového certifikátu. Do pole před názvem domény vložíte požadovaný tvar subdomény, potvrdíte a nový certifikát je vystaven do několika minut.

V detailu certifikátu, do kterého se dostanete kliknutím na jeho Common name (doména pro kterou je vystaven) najdete možnost instalace na server.

Po potvrzení instalace bude certifikát do několika minut na serveru aktivní (případná prodleva je způsobena čekáním na reload webového serveru). Po nainstalování certifikátu nedojde k automatickému přesměrování vaší domény na HTTPS. Aby měl certifikát na webu smysl, tak je potřeba přesměrovat doménu na protokol HTTPS. Jinak by byl certifikát dostupný pouze po napsání HTTPS v adrese webu a Google by váš web posuzoval jako běžící na dvou URL, což rozhodně není dobré pro SEO.

Certifikát můžete použít i na svém serveru či NAS

SSL/TLS certifikáty Basic DV samozřejmě nejsou omezeny pro použití na našich serverech. Pokud máte u nás doménu pouze registrovanou a nemáte hosting, tak si můžete certifikát včetně privátního klíče stáhnout a nasadit na svůj server či zařízení. V domácích podmínkách ho můžete používat například na svém NAS úložišti nebo jakémkoliv domácím serveru.

Věříme, že certifikáty Basic DV naši zákazníci ocení. V budoucnu se budeme snažit zabezpečení webů ještě zjednodušit.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz