Gmail a problém se stahováním pošty z jiných schránek přes SSL

21. 12. 2012 | Jindřich Zechmeister

Máte v Gmailu problém se stahováním pošty z jiných schránek nebo narážíte na "SSL error"? Ať jste uživatel, kterému přestal fungovat Mail Fetcher, nebo provozovatel mailového serveru, v tomto článku naleznete řešení.

Jeden freemail vládne všem

E-mailovou službu Gmail jistě netřeba představovat; jedná se o zřejmě největší a nejpopulárnější e-mail zdarma (freemail). Svými pokročilými funkcemi i spolehlivostí předčí většinu placených poskytovatelů e-mailu. Můžete ho dokonce používat zdarma na své vlastní doméně díky Google Apps.

Gmail logo

Gmail též umožňuje stahovat poštu ze schránek, které máte na jiných poštovních serverech. Tato funkce se jmenuje Mail Fetcher a s použitím protokolu POP3 stáhne poštu z jiné schránky a vy ušetříte čas, protože ji nemusíte samostatně kontrolovat. 

Vyšší úroveň zabezpečení s malým Ale

Google na začátku prosince nenápadně oznámil v článku nápovědy zvýšení zabezpečení služby ve vztahu k externím poštovním schránkám. Při připojování k nim a cizím poštovním serverům je nyní vždy zapnuté SSL a je vyžadována přítomnost důvěryhodného certifikátu.

Tento krok je z pohledu bezpečnosti chvályhodný, jelikož nikdo nemůže získat přenášené přihlašovací údaje k těmto schránkám. Pokud však provozovatel serveru, ze kterého chcete poštu stahovat, nepoužívá důvěryhodný certifikát, stahování pošty z externích schránek do Gmailu přestane fungovat.

Stahování pošty do Gmailu přestalo fungovat. Co s tím?

Pokud Vám stahování pošty z externích schránek přestalo fungovat, jedná se s největší pravděpodobností právě o problém se SSL certifikátem provozovatele e-mailového serveru. Pokud přímo vidíte chybovou hlášku "SSL error: unable to verify the first certificate", je příčina zřejmá. Pokud používáte Gmail v češtině, setkáte se s chybou "Nepodařilo se navázat zabezpečené připojení SSL s webem...".

Gmail - Nepodařilo se navázat zabezpečené připojení SSL

Pokud jste uživatel služeb provozovatele poštovního serveru, doporučujeme kontaktovat jeho zákaznickou podporu a upozornit ho na problém s nedůvěryhodným certifikátem.

Pokud sami provozujete poštovní server a vaši uživatelé naráží na tento problém, doporučujeme co nejrychleji zajistit pro server důvěryhodný SSL certifikát. Nejlevnější certifikát v naší nabídce RapidSSL je plně důvěryhodný (řeší zmíněný problém) a jeho cena začíná již na 349,- Kč za rok.

SSL certifikát je pro provoz poštovního serveru zcela zásadní. Jak nyní ukazuje Google s novým nastavením Gmailu, důvěryhodnost certifikátu je rovněž velice důležitá.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz