Jak na tajné šifrované zprávy v Messengeru

24. 7. 2017 | Jindřich Zechmeister

V dnešním návodu si ukážeme, jak využít výhod nové funkce nejpoužívanějšího komunikátoru na světě - Facebook Messengeru. Nově mohou všichni uživatelé posílat tajné zprávy..Ty jsou mezi příjemci šifrované a navíc můžete nastavit jejich expiraci, po které z konverzace zmizí. Komunikace bude opět o něco bezpečnější, protože zprávy nepřečte ani Facebook!

Messenger konečně umí tajné a dočasné zprávy

Facebook přidal do svého komunikátoru žádanou funkci tajných zpráv, které jsou šifrovány mezi telefony dvou komunikujících stran. Funkce byla testována už v létě, ale až na podzim byla uvolněna pro všechny uživatele. Píši o zprávách mezi telefony, protože funkci podporuje pouze mobilní aplikace Messenger na iOS a Androidu; na svém počítači ji nenajdete.

Tajnou zprávu nepřečte ani Facebook

Při zapnutí tajné konverzace budou všechny zprávy mezi dvěma subjekty šifrované společnými klíči. Funguje to na principu "end-to-end" šifrování, tedy pouze mezi dvěma komunikujícími stranami. Tajné zprávy si tak nepřečte ani Facebook.

Jak na to?

Tajné konverzace se dají zapnout i vypnout v nastavení Messengeru. Pokud byste možnost tajných zpráv nemohli najít, zkontrolujte, že je funkce povolena.

Povolení funkce Tajné konverzace v Messengeru

Nastavení tajných konverzací v Messengeru

V hlavní nabídce a přehledu kontaktů klepněte vpravo nahoře na ikonu pro vytvoření nové zprávy. Následně uvidíte seznam kontaktů; klepněte na stejné místo ještě jednou, protože je zde možnost Tajná.

Zahájení tajné konverzace

Zahájení tajné konverzace

Následně vyhledejte kontakt, kterému chcete napsat, a můžete začít bezpečně konverzovat.

Tajná konverzace v Messengeru

Tajnou zprávu poznáte podle černé barvy zpráv místo výchozí modré.

Tajná konverzace v Messengeru

Odeslaná tajná zpráva

V seznamu konverzací je Tajná konverzace označena opět černým symbolem místo modrého.

Přehled konverzací - tajná je nahoře

Přehled konverzací - tajná je nahoře

Jedinou nevýhodou může být fakt, že zprávy jsou uloženy pouze ve dvou komunikujících telefonech; historii tedy nenajdete na Facebooku v prohlížeči či v jiném telefonu. To by však ani většina uživatelů neměla chtít!

Na příkladu výše je ukázka ze systému iOS na iPhone. Aplikace Messenger na Androidu funguje podobně, ale napřed je potřeba zahájit konverzaci s druhou osobou a tu pak přepnout do šifrovaného režimu přepínačem vpravo nahoře.

Tajná konverzace na Androidu

SSLMARKET DOPORUČUJE

Tajná zpráva může být i dočasná

Messenger také umožňuje nastavit dobu, po kterou je zpráva platná. Pak z konverzace zmizí. Volbu délky platnosti zprávy najdete u symbolu hodin (stopek) vedle pole pro psaní zprávy. Po zvolené době z konverzace zmizí.

Nastavení délky platnosti Tajné zprávy

Šifrujte, pokud to aplikace umí

Populární aplikace postupně přidávají funkce zvyšující bezpečnost uživatelů. Novou funkci Messengeru doporučujeme využívat, protože zprávy mohou dešifrovat pouze komunikující svým vlastním klíčem. V běžné komunikaci nevíte, kdo se ke komunikaci může dostat (i dodatečně); tajné zprávy v Messengeru nevidí ani Facebook.