Bezplatný SSL certifikát Basic DV slaví rok. Co přinesl?

26. 4. 2017 | Jindřich Zechmeister

SSL certifikát Basic DV, který vám umožní snadný přechod na šifrovaný HTTPS protokol, slaví už rok od svého zavedení na český trh. Pojďme se podívat, co vše přinesl našim zákazníkům a co se v souvislosti s jeho zavedením událo.

SSL certifikát Basic DV vznikl v Německu

Certifikáty Basic DV představil Symantec v loňském roce na největším veletrhu webhostingových a cloudových služeb v Evropě - WorldHostingDays v Rustu. Tento bezplatný SSL certifikát vznikl v rámci iniciativy Encryption Everywhere, kterou Symantec reagoval na nutnost plošného šifrování webu, zvýšenou potřebu základních certifikátů pro nenáročné projekty a v neposlední řadě také na konkurenční bezplatné certifikáty.

Připojit se k této iniciativě ale mohli pouze vybraní partneři Symantecu a právě ZONER byl mezi nimi. Od dubna 2016 jsme tak jako jediný webhoster v České republice začali k doménám poskytovat bezplatný SSL certifikát Basic DV.

Symantec na WHD 2016 uvádí Basic DV certifikáty

Symantec na svém stánku na WHD 2016 uvádí Basic DV certifikáty

Rozdali jsme přes 105 000 SSL certifikátů Basic DV

K dnešnímu dni jsme vystavili více než 105 000 Basic DV certifikátů a toto číslo stále roste. Certifikát zdarma získá každý zákazník pro svou doménu, která má naše DNS servery a jejímž jsme registrátorem. Mimoto mají certifikát Basic DV k dispozici i uživatelé redakčního systému inPage, jejichž webové stránky běží na protokolu HTTPS i HTTP/2.

HTTPS je dostupné všem

Současný internet směřuje k plnému šifrování, a proto tuto iniciativu podporujeme a pomáháme zákazníkům se snadným přechodem na HTTPS. Tento základní certifikát Basic DV může mít dnes každý zákazník CZECHIA.COM ke své doméně a je na něm, zdali ho využije na našem hostingu, nebo na svém domácím serveru.

Během roku 2016 jsme zákazníkům umožnili instalovat SSL certifikáty na hosting i přes administraci hostingových služeb - a to nejen Basic DV, ale i jakýkoliv jiný SSL certifikát.

Rychlejší protokol HTTP/2 jako standard

Protokol HTTP/2, který nahradí zastaralý HTTP, je stále čerstvou novinkou. Jeho podpora byla dodána například do posledního Windows Serveru 2016, který u nás můžete také využít. Dále ho na svých webech standardně využívají zákazníci redakčního systému inPage, kteří se již rok těší nejen ze zabezpečení svých stránek, ale zejména z bleskové rychlosti webu, kterou protokol HTTP/2 přináší.

Protokol HTTP/2 je v praxi používán pouze v šifrované podobě. Vyžaduje tedy vlastní SSL certifikát pro každou doménu, který je teď díky zavedení certifikátu Basic DV dostupný všem našim zákazníkům.

Ochrana proti phishingu funguje

Ve výjimečných případech se naši zákazníci setkají s tím, že Symantec odmítne vydat certifikát pro jejich doménu. Je to však čistě z preventivních důvodů. Certifikační autorita samozřejmě nevydá certifikáty pro všechny domény, protože požadavky kontroluje. Pokud by vydala certifikáty na základě veškerých požadavků, byl by to obrovský problém.

Certifikáty, které by mohly sloužit pro phishing, certifikační autorita nevydá. Míra zamítnutých žádostí z těchto bezpečnostních důvodů je ale velmi nízká. Logické ovšem je, že certifikát DV bez ověření žadatele by neměl být na hodnotné doméně.

Více informací o bezplatném certifikátu Basic DV najdete na produktové stránce.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz