Google vylepšuje zobrazení VMC v Gmailu

29. 6. 2023 | Jindřich Zechmeister

Gmail se rozhodl přidat k VMC/BIMI symbolům druhý symbol důvěryhodnosti - modrou fajfku. Pomůže čtenářům zpráv lépe odlišit zprávy od důvěryhodných odesilatelů používajících VMC certifikáty. Pojďme se společně podívat, jak nový symbol vypadá, a zrekapitulovat stav použití VMC/BIMI u velkých poskytovatelů služeb.

Gmail žene využití VMC kupředu

Google je rozhodně nejaktivnější propagátor VMC. Byl první z velkých IT korporací, který začal loga VMC certifikátů ve své poštovní službě zobrazovat. Jelikož jsou loga (avatary) odesilatele v Gmailu poměrně utopené, kvituji s nadšením, že se rozhodl přidat ke jménu odesilatele modrou fajfku.

Srovnejte sami, jak vypadá výchozí avatar u odesilatele bez VMC, a naopak jak vypadá u e-mailu poslaného s VMC.

Výchozí avatar odesilatele
Výchozí avatar odesilatele

Toto opravdu nevypadá moc důvěryhodně. Zejména banky by měly VMC/BIMI používat...

Modrá fajfka u VMC/BIMI
Modrá fajfka u VMC/BIMI

Tento odesilatel vypadá rozhodně důvěryhodněji. Na tento symbol jsou uživatelé zvyklí z Twitteru a snadno pochopí, že byl odesilatel nějak ověřen a že zprávě mohou věřit. Odesilatel nebyl podvržen.

Stav přijetí VMC

VMC podporují velcí poskytovatelé poštovních služeb v čele se zmíněným Googlem. Apple podporuje BIMI ve svých zařízeních a zobrazuje logo z VMC certifikátů členů BIMI Group. Jejich grafika níže přehledně zobrazuje současný stav

Současný stav adopce VMC/BIMI
Současný stav adopce VMC/BIMI. Zdroj: bimigroup.org

Posledním velkým hráčem, který VMC/BIMI ve svých službách nepodporoval, byl Microsoft. I zde však hnuly ledy a Microsoft už VMC podporuje minimálně ve službě Dynamics 365 Marketing. Věřím, že na plné integraci VMC/BIMI do služeb a aplikací již Microsoft usilovně pracuje.

Jak VMC certifikát získat

VMC certifikát můžete získat snadno - stačí ho objednat přes SSLmarket a splnit potřebné předpoklady. Certifikát je vydán pro konkrétní logo, na které je potřeba mít ochrannou známku a pro doménu odesilatele pak nastavený DMARC. Více informací najdete v článku Co musím udělat pro získání VMC certifikátu? Když VMC certifikát získáte, tak s nasazením vám rádi pomůžeme.

Zdroje:

Expanding upon Gmail security with BIMI. Dostupné na: Google Workspace Blog.

Podpora BIMI Dostupné na: Dynamics 365 Marketing.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz