Víceleté objednávky TLS certifikátů jsou dostupné

24. 9. 2020 | Jindřich Zechmeister

Po dlouho avizovaném omezení platnosti TLS certifikátů na jeden rok přicházíme s novinkou - vícetetými objednávkami certifikátů. Zjednoduší vám správu certifikátů a jejich obnovu. Díky objednávce na více let rovněž výrazně ušetříte.

Certifikát se vydává jen na rok, ale objednat lze až na 6 let

Od 1. 9. již není možné získat TLS certifikát na delší dobu než 1 rok; to je poněkud nepraktické pro jejich správu a prodlužování. Ve spolupráci s CA DigiCert jsme pro vás připravili možnost objednání TLS certifikátů na více let. Hlavní výhodou víceleté objednávky je značná úspora ve srovnání s obnovováním certifikátu rok co rok. TLS certifikáty tak můžete objednat až na 6 let, čímž ušetříte nejen na jejich ceně, ale také na čase jinak věnovanému objednávce prodloužení.

Výhody víceleté objednávky

Objednání certifikátu na více let přináší několik výhod. Hlavní důvody pro využití jsou tyto:

  • Ušetříte čas. Jedna objednávka a platba = méně administrativy.
  • Čím delší platnost objednávky, tím vyšší úspora díky snižující se roční ceně.
  • Navazující jednoletý certifikát dostanete automaticky a včas, jen ho vyměníte na serveru.
  • Certifikát získáte bez prodlev a čekání, protože ověření organizace je automaticky prodlužováno, aby zůstávalo platné.

Objednávka certifikátu na více let

Jak funguje víceletá objednávka

Certifikát si můžete objednat až na 6 let; roční cena postupně klesá a delší platnost je pro vás výhodnější. Po objednání vám bude vydán první certifikát na 397 dní a jakmile se bude blížit jeho expirace, tak ho automaticky prodloužíme 30 dní před expirací.

Certifikáty s ověřením organizace či rozšířeným ověřením jsou vydány na základě ověření společnosti, které spravuje přímo DigiCert a udržuje ho aktuální. Stačí tedy během životnosti objednávky potvrdit DigiCertu případné dotazy a udržet tak aktivní stav ověření vaší organizace.

Navazující (obnovený) certifikát od nás obdržíte a pouze na serveru vyměníte. Pak stačí počkat další rok na další navazující certifikát. Není potřeba každý rok objednávat a platit prodloužení certifikátu, stačí jen myslet na jeho instalaci na server.

Závěr

Víceletá objednávka certifikátu je kompromisem mezi krátkou platností, která je nově povinná kvůli vyšší bezpečnosti použití certifikátů, a komfortu při jejich správě. Navíc díky klesající roční ceně ušetříte náklady a hlavně svůj čas - jednou objednávkou totiž můžete získat až 6 certifikátů.

Poznámka: Stále platí, že maximální platnost TLS certifikátu je jeden rok (397 dní). Při víceleté objednávce dostanete během její platnosti patřičný počet navazujících jednoletých certifikátů a je potřeba je po roce vyměnit.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz