Vylepšené uživatelské rozhraní a další novinky pro snazší práci s certifikáty

9. 2. 2021 | Jindřich Zechmeister

Seznamte se s několika novinkami, které jsme pro vás připravili. Všechny usnadňují získání certifikátu či jeho pozdější nasazení.

Pro ověření domény můžete použít libovolný e-mail

Nyní můžete snadno ověřit i doménu bez pošty; a nepotřebujete k tomu DNS ověření či soubor na FTP. Můžete do DNS zóny jakékoliv vaší domény vložit v TXT záznamu e-mailovou adresu, kterou autorita použije pro její ověření a provedení tzv. DCV. Více o této novince se dočtete v článku Pro ověření domény (DCV) můžete použít libovolný e-mail. Výhodou této metody je fakt, že jednou nastavený e-mail můžete použít i pro ověření v budoucnu; nefunguje jednorázově jako DNS či FTP ověření. Můžete použít i více e-mailových adres.

Nový dialog stažení certifikátu

Pro větši uživatelský komfort jsme přepracovali dialog stažení certifikátu a doplnili více možností. Můžete si tak variabilně zvolit stažení jednoho certifikátu, nebo klidně i více certifikátů najednou. Ty vám zkombinujeme a stáhnete si je ve vybraném formátu. Samostatné certifikáty se hodí například pokud instalujete TLS certifikát na webhosting či na NAS, který zpravidla vyžaduje vložení samostatných souborů s certifikáty.

Spolu s možností vytvoření PFX pokrývá administrace certifikátů všechny situace, které mohou při instalaci nastat.

Volba úrovně ověření

Intenzivně připravujeme možnost přepnutí úrovně ověření domény. Pokud tedy budete ověřovat subdoménu, tak budete mít možnost učinit DCV ověření na hlavní doméně, ale i na samotné subdoméně. Tato možnost bude k dispozici ještě v Q1 2021.

Standardně probíhá ověření na základní doméně, protože tento tvar autorizuje i všechny subdomény vyšší řádu (ale nikoliv naopak).

Nové funkce API

Věnujeme se také rozvoji API pro naše velké zákazníky. Přidali jsme do ní nové nástroje, které umožňují pracovat s našimi TLS nástroji pomocí API. Snadno si tak například můžete ověřit odvolání certifikátu pomocí OCSP protokolu, který je nejrychlejší metodou.

Věříme, že vám novinky pomohou při kažodenní práci s certifikáty a pomohou k maximální efektivitě.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz