Zůstaňte o Vánocích v bezpečí

26. 11. 2012 | Jindřich Zechmeister

Vánoce jsou oblíbeným obdobím všech online podvodníků, kteří se snaží využít nepozornosti návštěvníků a získat vaše cenné údaje. Nejvíce ohroženy jsou online platby na internetu. Připomeňte si základní bezpečnostní zásady a nenechte si online podvodníky zničit Vánoce.

Pět zásad online bezpečnosti:

  1. Hlídejte si přítomnost HTTPS v adresním řádku (SSL protokol) před zadáním jakýchkoliv údajů. Pokud v adresním řádku není HTTPS ale pouze HTTP, není komunikace šifrovaná a odeslaná data může kdokoliv vidět. V žádném případě neplaťte online kartou na nezabezpečeném webu.
  2. Preferujte weby se zeleným pruhem v adresním řádku, který je symbolem důvěryhodnosti provozovatele a certifikátu s rozšířeným EV ověřením. Vlastník certifikátu byl ověřen dle nejpřísnějších kritérií certifikační autority a můžete mu důvěřovat.
  3. Všímejte si pečetě Norton Secured Seal - takto označený web je bezpečný a používá certifikát Symantec. Jedná se o nejuznávanější a nejznámější symbol bezpečnosti na internetu, které denně vidí desítky milionů uživatelů.Pečeť Norton Secure Seal
  4. Nenechte se nachytat falešnými e-maily o výhře či oznámením z banky; jedná se o pokus získat vaše citlivé a osobní údaje (phishing). Tyto e-maily ignorujte a neklikejte na odkazy v nich obsažené, které většinou vedou na malware nebo se vás budou snažit uvést v omyl. Žádný poskytovatel služeb po vás nikdy nebude žádat zaslání vašeho hesla; pokud vám takový e-mail přijde, jedná se o podvod.
  5. Nepoužívejte jednoduchá hesla složená z obecných jmen a slov. Bezpečnější je kombinovat písmena s kapitálkami, čísly a znaky. Bezpečné heslo má minimálně 8 znaků a nesouvisí nijak s přihlašovacím jménem. Vyhněte se používání jednoho hesla na více uživatelských účtech.
Bezpečné Vánoce

K těmto doporučením odborníků ze Symantecu bych přidal i jedno vlastní:

Buďte opatrní na sociálních sítích a ignorujte kontakty, které neznáte

Neznámý kontakt, který vás obtěžuje, je pravděpodobně dílem spamerů či podvodníků a místo přátelství většinou nabízí odkazy na podvodné weby.


Ing. Jindřich Zechmeister
Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty
DigiCert TLS/SSL Professional
e-mail: jindrich.zechmeister(at)zoner.cz